vuren_fort_4Het fort bij vuren is gebouwd in 1844 als een eenvoudige aarden fort.
Het vormde samen met Slot Loevestein een verdedigingslinie die moest voorkomen dat vijanden naar het westen trokken.

Van 1847-1849 werd het eenvoudige fort uitgebouwd tot torenfort met drie verdiepingen. Om de bomvrije toren werd een torengracht gegraven. De toren was daarna alleen nog via een ophaalbrug te bereiken.

Van 1873-1879 vond er opnieuw een verbouwing plaats. De bovenste verdieping werd er af gehaald omdat deze te kwetsbaar was voor vijandelijke aanvallen. In het noordelijke deel werd een bomvrije kazerne met remises gebouwd.

Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 

Slotgracht Fort VurenTraverse rondom Fort Vuren

Restauratie Fort Vuren

In de periode van 2012 tot 2014 werd Fort Vuren geconserveerd. Hirbij is Fort Vuren 'opgegraven', volledig gerestaureerd en na het aanbrengen van eeen waterdichte laag is het fort weer afgedekt met aarde.
Als onderdeel hiervan wordt er een nieuwe wandelroute aangelegd rondom het Fort. Deze wandelpaden gaan over de wal langs de gerestaureerde groepsschuilplaatsen uit de eerste- en tweede wereldoorlog. Een deel hiervan zal zelfs weer toegankelijk gemaakt worden.

De route komt ten oosten van de slotgracht langs de plaats waar vroeger een stoomgemaal heeft gestaan. Deze is nu verdwenen, maar de voormalige sluis van dit gemaal is nog wel aanwezig. Deze sluis wordt ook weer gerestaureerd.

Al deze werkzaamheden maken deel uit van het project Nieuwe Hollandse Waterlinie waarbij de provincie Gelderland samenwerkt met Staatbosbeheer.Ervaar de rust van Fort Vuren

Het Fort beschikt over een Herberg 'De drie mutsen' en een mooie theetuin. Geniet onder de bomen, onder het genot van een hapje en een drankje, van de rust binnen de muren van het Fort Vuren en wandel langs de mooie slotgracht.

Geniet ook van het speciale bier 'De drie mutsen'.

Overnachten in Fort Vuren

Fort Vuren beschikt over Erfgoedlogies Bed and Breakfast mogelijkheden.
Deze B&B betaat uit een ruime slaapkamer met zitje en een ruime sanitaire ruimte.
Ook is het mogelijk om met kleine tentjes bij het fort te kamperen.
Op dit moment wordt er gebouwd aan uitbreiding van de overnachtingscapaciteit.

Adres

Fort Vuren ligt aan de Waal tegenover Slot Loevestein.

Waaldijk 29a 4214 LB Vuren

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00

Wandeltochten Fort Vuren

NS-Wandeltocht Fort Vuren (21 Km)

Deze wandeltocht is in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen samengesteld.

Overige Forten Lingewaal

Naast het Fort Vuren zijn er in Lingewaal nog een aantal forten die ook toegankelijk zijn.

  • GeoFort Herwijnen
  • Fort Asperen

Vesting3hoek

Vesting3hoek

Op één dag drie provincies bezoeken, 600 jaar geschiedenis beleven en maar liefst drie rivieren bevaren; het kan allemaal in de Vesting3hoek. Het middeleeuwse Slot Loevestein, het oude vissersstadje Woudrichem, Fort Vuren en vestingstad Gorinchem zijn verbonden door fiets- en voetveren, een belevenis op zich. De historische vestingen Slot Loevestein, Fort Vuren, Gorinchem en Woudrichem liggen in een oerhollands rivierenlandschap en worden onderling verbonden door een eeuwenoude gezamenlijke geschiedenis, hun ligging aan de rivier en door een voet-/fietsveer. De Vesting3hoek, onderdeel van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie, kent een rijke historie. Maar ook nu nog is er veel te beleven in deze prachtige omgeving, bijvoorbeeld de maandelijks wisselende culturele route in Gorinchem, de culturele routes die met enige regelmaat in Woudrichem en Zaltbommel plaatsvinden, de jaarlijkse boekenmarkt in Woudrichem, literaire avonden in Woudrichem, theatervoorstellingen, Fort Vuren, Slot Loevestein en veel leuke evenementen.

Bezoek de website van de Vesting3hoek