Rivieren

Overloop Hondswaard Vuren

De Hondswaard is een uiterwaardengebied bij Vuren. De Hondswaard loopt vanaf Steenfabriek Heuff tot aan de dijk bij Fort Vuren.

kribverlaging

De rivierdijk langs de Waal, de Waaldijk, bij Vuren begint in Gorinchem en loopt door tot de brug van Zaltbommel (Martinus Nijhoff brug).

Deze rivierdijk kronkelt zich door het landschap. Soms dicht bij de rivier, dan weer verderweg met brede uiterwaarden.

Kribverlaging

Om toekomstige overstromingsproblemen te voorkomen, is Rijkswaterstaat bezig met het project 'Ruimte voor de rivier'.

Het doel van dit project is om de doorstroming van de rivieren te verbeteren en meer gebieden te gebruiken als overloop om zo bij hoog water meer wateropslag te hebben.

Uiterwaarden Vuren

De uiterwaarden zijn de gebieden langs de rivier die bij hoog water onderlopen. In de overige maanden staan deze gebieden droog en grazen daar de paarden en schapen. Het mooiste uiterwaardengebied van Vuren is absoluut De Hondswaard dat onder beheer staat van staatsbosbeheer. In dit gebied tussen de rivier de Waal en een grote plas leven paarden, ganzen en vele andere wilde diersoorten.

Vuren ligt in het stroomgebied van diverse rivieren.
Het dorp is direct gelegen aan de Waal. Even verderop bij Woudrichem komen de Maas en Waal samen en gaan daar over in de Merwede.
Aan de andere kant ligt, richting Asperen, de Linge. De Linge stroomt van Doornenburg naar Gorinchem en is de langste rivier van Nederland.
Al deze rivieren bieden in de zomer tal van recreatieve mogelijkheden. Er zijn mooie stranden en in de uiterwaarden lopen schapen, koeien en paarden.
Er zijn diverse wandeltochten die langs de mooiste natuurgebieden en uitzichten van dit gebied gaan.