Wandeltocht vuren In de omgeving van Vuren zijn diverse wandelroutes uitgezet. Deze routes voeren langs de rivieren en natuurgebieden.

De routes zijn verkrijgbaar bij de toeristische informatiebalie in het gemeentehuis in Asperen of bij de VVV in Leerdam.

Struinroute Vuren - Zaltbommel (42 Km)

Struinen betekent eindeloos genieten van ongerepte flora en fauna. De struinroutes zijn bewegwijzerde wandelingen langs de rivier de Waal. Met de wandelschoenen aan, broodtrommel in de rugzak en de verrekijker in de aanslag doorkruis je de uiterwaarden. De natuurliefhebber geniet van de omgeving en de rust; de wandelaar van een sportieve uitdaging.

Deze struinroute (nr. 5) langs de Waal van ongeveer 42 kilometer is de langste route van de vijf en je kunt de wandeling op zes punten beginnen. Naast de prachtige uiterwaarden, lopen de vestingwerken zoals Fort Vuren en Slot loevestein als een rode draad door het struinavontuur.

Rust en ruimte

De wandeling voert o.a. via de Hondswaard; een pareltje van natuur en rust. Struinend in de Hondswaard, heb je een fraai uitzicht op Slot Loevestein dat aan de overkant van de Waal ligt. Maar eerst passeer je Fort Vuren.

Wandelen langs de Waterlinie

Fort Vuren maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie. Je kunt het fort bezoeken, een verkoelend drankje of kop koffie drinken, een hapje eten en zelfs overnachten. Vanaf het Fort kun je met de watertaxi naar de zuidkant van de Waal aan wal gaan. Daar staat Slot Loevestein met de daaromheen gelegen het natuurgebied  Munikenland.

Meer info over deze wandeltochtWaterliniepad (24 Km)

Deze dagwandeling voert ons vanuit Leerdam, glasstad aan de Linge, op het eerste deel over het Lingepad naar het ommuurde stadje Asperen, waar de route overgaat in het Waterliniepad. Vanaf het voormalig Fort Asperen wandelen we door het natte natuurgebied Klein Hoogland en over de Tiendweg naar het gehucht Vogelswerf. De markering van het Waterliniepad leidt ons langs het Lingebos en over de Betuwespoorlijn en A15 naar het dorpje Vuren. Van hier gaat het langs het voormalig Fort Vuren over de kronkelende Waaldijk, Merwededijk en Dalemsedijk in de richting van Gorinchem met wijds uitzicht over Waal en Merwede op Slot Loevestein en het vestingstadje Woudrichem. We betreden Gorinchem langs molen De Hoop en door de Dalemsepoort en komen zo aan de oude binnenhaven, het eindpunt van deze dagwandeling.

Meer info over deze wandeltocht

Wandeltocht Fort Vuren (21 Km)

Het Wandelplatform-LAW heeft in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen een serie wandelingen van station naar station samengesteld. Deze NS-wandeltochten volgen een gedeelte van een Lange-Afstand- Wandelpad (LAW).

De wandeling Fort Vuren volgt drie stukjes LAW.

  • In Gorinchem loopt u eerst 1 kilometer het Pelgrimspad (LAW 7-1, Amsterdam - 's Hertogenbosch, 199 km).
  • Het grootste stuk volgt u het Waterliniepad (Themapad 2, Weesp - Werkendam, 160 km).
  • Vanaf Asperen loopt de route 3 km gelijk op met het Lingepad (LAW 6-2, Leerdam - Nijmegen, 98 km).

Deze 21 km lange dagwandeling voert door een open rivier- en polderlandschap, waar de Nieuwe Hollandsche Waterlinie haar sporen duidelijk heeft achtergelaten. Via de oude stadswallen van Gorinchem loopt u langs de Waaldijk naar Fort Vuren. Voorbij het Lingebos (zwemmogelijkheid!) leidt de Tiendweg naar een bijzonder moerasgebied met zeldzame vogels. Circa tweederde van de route gaat over verharde dijken en polderwegen.

Meer info over deze NS Wandeltocht Fort-Vuren

Wandelroutes Lingebos

In het Lingebos zijn twee gemarkeerde wandelroutes.
De rode route van 4 Km en de iets kortere blauwe route van 3 Km.