Deze website gebruikt cookies
×

Fort Vuren

Fort Vuren ligt direct aan de Waal bij Vuren. Het Fort Vuren heeft een rijke historie en is toegankelijk voor het publiek. Kom genieten van deze unieke omgeving op het terras en bezoek het WO2 en Vliegeniersmuseum.

Fort Vuren Historie

Het Fort Vuren (fort bij vuren) is gebouwd in 1844 als een eenvoudige aarden fort.
Het fort vormde samen met Slot Loevestein een verdedigingslinie die moest voorkomen dat vijanden naar het westen trokken.

Van 1847-1849 werd het nog eenvoudige Fort Vuren uitgebouwd tot torenfort met drie verdiepingen. Om de bomvrije toren werd een torengracht gegraven. De toren was daarna alleen nog via een ophaalbrug te bereiken.

Van 1873-1879 vond er opnieuw een verbouwing plaats. De bovenste verdieping van Fort Vuren werd er af gehaald omdat deze te kwetsbaar was voor vijandelijke aanvallen. In het noordelijke deel werd een bomvrije kazerne met remises gebouwd.

Fort Vuren maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Restauratie Fort Vuren

In de periode van 2012 tot 2014 werd Fort Vuren geconserveerd. Hierbij is Fort Vuren 'opgegraven', volledig gerestaureerd en na het aanbrengen van eeen waterdichte laag is het fort weer afgedekt met aarde.
Als onderdeel hiervan wordt er een nieuwe wandelroute aangelegd rondom het Fort. Deze wandelpaden gaan over de wal langs de gerestaureerde groepsschuilplaatsen uit de eerste- en tweede wereldoorlog. Een deel hiervan zal zelfs weer toegankelijk gemaakt worden.

De route komt ten oosten van de slotgracht langs de plaats waar vroeger een stoomgemaal heeft gestaan. Deze is nu verdwenen, maar de voormalige sluis van dit gemaal is nog wel aanwezig. Deze sluis wordt ook weer gerestaureerd.

Al deze werkzaamheden maken deel uit van het project Nieuwe Hollandse Waterlinie waarbij de provincie Gelderland samenwerkt met Staatbosbeheer.

Ervaar de rust van Fort Vuren

Geniet van de rust binnen de muren van het Fort Vuren en wandel langs de mooie slotgracht.

Herberg / Restaurant

Fort Vuren beschikt over een Herberg 'De drie mutsen' en een mooie theetuin. Geniet onder de bomen, van een hapje en een drankje. Voor de bierliefhebber zijn er speciale bieren waaronder het speciale bier 'De drie mutsen'.

WO2 en Vliegeniersmuseum

Sinds 2017 is in de toren van Fort Vuren het WO2 en Vliegeniersmuseum gevestigd.

Overnachten in Fort Vuren

Fort Vuren beschikt over Erfgoedlogies Bed and Breakfast mogelijkheden.
Deze B&B betaat uit een ruime slaapkamer met zitje en een ruime sanitaire ruimte.
Ook is het mogelijk om met kleine tentjes bij het fort te kamperen.

Adres Fort Vuren

Fort Vuren ligt aan de Waal tegenover Slot Loevestein.

Waaldijk 29a 4214 LB Vuren

Parkeren Fort Vuren

Bij Fort Vuren zijn slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar. Iets verderop zijn er langs de Waal voldoende gratis parkeerplaatsen. Van daaruit is het ongeveer 5 minuten lopen tot aan het Fort Vuren.

Wandeltochten Fort Vuren

NS-Wandeltocht Fort Vuren (21 Km)

Deze wandeltocht is in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen samengesteld.

Overige Forten Lingewaal

Naast het Fort Vuren zijn er in het Rivierengebied rondom Vuren nog een aantal forten die ook toegankelijk zijn.

  • GeoFort Herwijnen
  • Fort Asperen
×

TOP