Deze website gebruikt cookies
×

Historie

Bunkers

In de directe omgeving van Vuren staan nog veel Bunkers.

Deze bunkers herinneren aan de wereldoorlogen en de hollandsche waterlinie.

West Betuwe gemeentehuis

De gemeente West-Betuwe is sinds de gemeentelijke herindeling op 01-01-2019 de nieuwe fusiegemeente waarin ook de gemeente Lingewaal is opgegaan. Het gemeentehuis van de gemeente West Betuwe staat in Geldermalsen.

lingewaal gemeentehuis asperen

De gemeente Lingewaal werd per 31-12-2018 opgeheven en gefuseerd met de nieuwe fusiegemeente West-Betuwe. Het geentehuis van de voormalige gemeente Lingewaal staat in Asperen.

Gemeentewapen Lingewaal

Het dorp vuren is in 1986 opgeheven als zelfstandige gemeente en opgegaan in de gemeente Lingewaal in Gelderland. Het dorp Dalem werd bij Gorinchem gevoegd.

De gemeente Lingewaal werd per 31-12-2018 opgeheven en gefuseerd met de nieuwe fusiegemeente West-Betuwe.

Evacuatie

Eind januari 1995 steeg het water in de Nederlandse rivieren tot recordhoogte. Ook de Waal bij Vuren bleef stijgen en naderde de bovenkant van de rivierdijk.

Een mogelijke overstroming stroomopwaarts zou het lager gelegen Vuren en Gorinchem onder water kunnen zetten. Daarom werden op 31 januari 1995 diverse steden en dorpen geëvacueerd, waaronder het dorp Vuren.

Gemeentewapen Lingewaal

Het ontstaan van de nederzetting Vuren is niet precies te achterhalen. De eerste vermeldingen dateren uit de periode 850 tot 950. Dat vuren in deze periode als nederzetting is ontstaan is onder andere af te leiden uit de, nu nog herkenbare, structuur van het dorp. De akkers werden op de stroomruggen aangelegd en de afwatering geschiedde op natuurlijke wijze richting de rivier en lager gelegen kommen.

Stroomstoring door Apache Helikopter

Op woensdagavond 12 december 2007 viel om 19:05 de stroom uit in Vuren. Het bleek dat bij het dorp Hurwenen een Apache helikopter tegen een hoogspanningsmast was gevlogen. Hierdoor kwamen de tielerwaard en de bommelerwaard voor ruim 48 uur zonder stroom te zitten.

×

TOP