Deze website gebruikt cookies
×

Steenfabrieken

Langs de rivieren in Gelderland stonden veel steenfabrieken. De meeste van deze steenfabrieken zijn intussen gesloten, en sommige zijn zelfs helemaal verdwenen.

Bij Vuren staan 3 steenfabrieken waarvan alleen de steenfabriek van Ytong-Xella nog actief is.

De steenfabrieken Loevestein (kalkzandsteen) en Heuff (baksteen) zijn gesloten.

Brand Steenfabriek Loevestein

Op vrijdag 26 februari 2021 is er rond 9:30 een grote brand uitgebroken in de leegstaande kalkzandsteenfabriek Loevestein in Vuren.

De kalkzandsteenfabriek Loevestein aan de Waaldijk in Vuren is sinds 2003 gesloten.

Steenfabriek Loevestein Vuren

Aan de Waaldijk (industrieterrein Waaloever) naast de Xella fabriek ligt de, inmiddels gesloten, kalkzandsteenfabriek Loevestein. In deze fabriek werd tot 2003 kalkzandsteen geproduceerd.

Ytong cellenbeton Waaldijk in Vuren

De Ytong - Xella steenfabriek werd in 1952 geopend. De steenfabriek waar cellenbeton (vroeger heette dit Gasbeton) gemaakt wordt, heeft de laatste jaren afwisselende namen gehad. Tot 1993 was het 'Durox Gasbeton', daarna 'Ytong Nederland', en met ingang van 1 februari 2004 Xella cellenbeton. Ytong Cellenbeton blijft wel als merknaam bestaan.

Steenfabriek Heuff Vuren

De steenfabriek Heuff produceerde tot 1991 gedurende ruim 100 jaar bakstenen. In 1991 zijn de productieactiviteiten van Heuff gestaakt en is de verlaten fabriek in verval geraakt.

In 2002 is het gehele terrein rondom de Heuff fabriek opgeknapt, hierbij zijn ook de de overkappingen van de steenfabriek verwijderd. Alleen de oude steenovens en de schoorsteen staan nog overeind.

×

TOP