Deze website gebruikt cookies
×

Lingebos Toegang parkeerterrein

Het Lingebos is een kunstmatig bos van ongeveer 115 ha, de grienden in het bos zijn zelfs al ruim 100 jaar oud.
Het is eind jaren '60 vanuit de overheid aangelegd als recreatiegebied voor de randstad. Het Lingebos werd op 26 juni 1969 officieel geopend door prinses Beatrix.
Voor de aanleg van o.a. het klaverblad bij Gorinchem en de verbreding van de A15 werd er zand gewonnen uit het Lingebosgebied. Hierdoor ontstond een recreatieplas.

Doordat er in de jaren '80 steeds minder behoefte bestond aan dit soort recreatiegebieden, is het bos opgedeeld in twee gebieden.
Een recreatiegebied in beheer van de gemeente Lingewaal en een gecontroleerd 'wild' natuurgebied onder toezicht van Staatsbosbeheer.

In de winter van 2008 heeft staatsbosbeheer het Lingebos grondig onderhanden genomen. De laatste jaren was er veel achterstallig onderhoud ontstaan. De veelal modderige bospaden zijn allemaal opnieuw van een verhardingslaag voorzien. Er is flink gesnoeid zodat er in het bos weer mooie doorzichten zijn ontstaan. Ook bij de recreatievijver is een nieuw speeltoestel (kabelbaan) geplaatst. Aan de voorzijde van het bos (Spijkzijde) is een nieuwe parkeerplaats aangelegd.

In de winter van 2009 heeft staatsbosbeheer in het Lingebos de oude spartelvijver opgeknapt en er een speelbos omheen gemaakt. De spartelvijver was vroeger een betonnen bak waar de kinderen veilig in konden spartelen. Deze bak is al jaren verdwenen, wat overbleef was een plas verborgen tussen de bomen. De bomen zijn nu flink uitgedund en gesnoeid zodat de plas weer zichtbaar is geworden vanaf de weg. In het midden van de plas is een eiland gemaakt met een speelfort. Het fort is te voet, via stapstenen in het water, maar ook per vlot te bereiken. Aan de oever van de plas is een waterspeeltoestel geplaatst. Hier kunnen de kinderen met een waterpomp de waterbakken vullen en dammen bouwen.

Parkeren Lingebos

De beide ingangen van het bos afgesloten met slagbomen, die toegang geven tot de parkeerplaats van het Lingebos. De toegangspoorten zijn in 2020 verwijderd, er is dus geen maximale doorrijhoogte meer van toepassing. Vakantieverkeer met als bestemmming de camping Lingebos kan vanuit de richting Gorinchem om het bos heenrijden (bij de slagboom rechtsaf via de Poelweg).

Om het Lingebos weer te verlaten moet je eerst een uitrijkaart kopen. Op het parkeerterrein, bij kiosk Het Kraaiennest, staat een betaalautomaat waar je kunt betalen met contant muntgeld of via contactloos betalen met je pinpas. Pinnen en papiergeld betalingen zijn niet mogelijk.  Met deze uitrijkaart kun je dan bij de uitgang de slagboom openen.

Tijdens grote beurzen in de Evenementenhal van Gorinchem wordt de parkeerplaats van het Lingebos ook gebruikt als extra parkeerruimte. Er rijden dan pendelbussen tussen de evenementenhal en het Lingebos. De route naar het Lingebos wordt dan aangegeven op de afritten van de A15.

Plattegrond recreatiegebied het Lingebos

Recreatieplas Lingebos

De recreatieplas is 10 ha groot en is op sommige plaatsen wel 14 meter diep.
Het bestaat uit een kind vriendelijk deel, afgescheiden door een drijflijn, omgeven door ligweiden en een zandstrand, met een geleidelijk aflopend strand tot ongeveer 1 meter diep.
Op dit strand zijn diverse (water)speeltoestellen te vinden.
In de zomermaanden zijn er twee 'watervallen' actief die zorgen voor de circulatie van het water in de plas. Kinderen kunnen met dit stromende water spelen en in de recreatieplas zwemmen.

De recreatieplas is geschikt om te zwemmen, kanovaren, vissen en duiken.
Gemotoriseerde vaartuigen zoals waterscooters zijn niet toegestaan. 

De rest van de recreatieplas wordt omgeven door ligweiden en heuvels. Tussen de heuvels op de ligweide is een beachvolleybal veld ingericht.

Vrij barbecueën mag helaas niet in het Lingebos, maar bij de zwemvijver ligt een aantal betonnen platen waarop je je zelf meegebrachte barbecue mag gebruiken.

Kwaliteit Zwemwater

De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. Bij de ingangen van de zwemplas, vanaf de grote parkeerplaats, staan informatieborden waarop eventuele problemen met de waterkwaliteit, zoals b.v. blauwalg, zijn te lezen.
Ook is de actuele status van de waterkwaliteit te lezen op http://www.zwemwater.nl/ (zoek op Lingebos of Vuren).

Eventuele klachten m.b.t. de waterkwaliteit in het Lingebos kunt u melden via:
E-mail    : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon : 026 359 99 99

{plgSEOLinksH2}

Het speelbos de kleine waterlinie is in de winter van 2008 / 2009 aangelegd door Staatsbosbeheer. Het speelbos is officieel geopend op 19 mei 2009.

Speelbos De Kleine Waterlinie is een waar avontuur voor ieder kind. Kanonnen, een heus speelfort omringd door water, een waterspel en een doolhof, het is er allemaal te vinden. Het speelbos is zo ingericht dat kinderen geprikkeld worden tot het spelen van zelfbedachte spelletjes. Natuurlijk mogen ze ook buiten de paden komen om stoere hutten en dammen bouwen.

Horeca Lingebos

Direct bij de ingang van de recreatieplas staat de 'Het Kraaiennest'. Hier worden, bij mooi weer, snacks, drank en ijs verkocht. Ook is er het Pannenkoekenhuis 'Het Lingebosch' en heeft camping De Lievelinge een eigen restaurant.

Camping 'De Lievelinge'

Geniet van de rust en ruimte in het Lingebos op camping 'De Lievelinge'. Deze camping is op 22 september 2012 omgedoopt van camping 'Het Lingebos' naar camping 'De Lievelinge'. Dit autovrije kampeerterrein ligt direct aan het strand van de recreatieplas. De overige kampeervelden liggen in het bos.
De camping heeft ook over een restaurant. Om het nog leuker te maken zijn er op deze camping vele creatieve, originele en luxe vormen van onderdak mogelijk. Zo kun je overnachten in Indianen Tipi’s, Mongoolse Yurts, zigeuner caravans, legertenten en pipowagens.
Camping De Lievelinge in het Lingebos bij Vuren

Sportvissen

In de recreatievijver van het Lingebos zit veel vis zoals karpers. Rondom de recreatieplas zijn dan ook regelmatig vissers te vinden. Nachtvissen is hier buiten de periode 1 juni tot en met 31 augustus met een vrijstelling het hele jaar toegestaan.
Het viswater is verpacht aan H.S.V. De Poel, om te mogen vissen in het Lingebos is een visvergunning nodig.

Golfbaan 'The Dutch'

Naast het Lingebos, in de richting van Spijk, is een 18 holes golfbaan gerealiseerd 'The Dutch'. Deze golfbaan is een International Championship niveau golfbaan ontworpen door topdesigner Colin Montgomerie. De golfbaan is op 14 mei 2011 officieeel geopend.

Manege en Ruitersport in het Lingebos

Direct naast het Lingebos (aan de Vurense zijde) ligt het Ruitersport Centrum Lingebos.
Op de manege is de rijvereniging Lingebos gevestigd. Deze Rij- en Jachtvereniging organiseert diverse wedstrijden en activiteiten.
Je kunt de manege vinden op Haarweg 7 in Vuren nabij het Lingebos.

In het Lingebos zijn in 2012 door Staatsbosbeheer de ruiterpaden opgeknapt en uitgebreid. Het is nu dus ook mogelijk om te paard door het Lingebos te rijden.

Evenementen en activiteiten in het Lingebos

In het Lingebos worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Dit varieert van wandel- en sport activiteiten zoals bootcamps tot evenementen zoals de voorjaarsfair Lentiade en de rommelmarkt le Bric á Brac.
Op 20 augustus 2005 werd in het Lingebos het Decibel Outdoor festival 2005 georganiseerd. 

Adres Lingebos

Het Lingebos ligt tussen Gorinchem en Vuren aan de Haarweg.

Route

Neem op de A15 bij Gorinchem de afslag 28 naar Arkel. Sla hier bij de stoplichten rechtsaf, en neem op de rotonde de eerste afslag. Daarna rechts de Haarweg op langs tuincentrum Ranzijn en het golfterrein van The Dutch tot aan de slagbomen.

 

×

TOP