Deze website gebruikt cookies
×

buienradar herwijnen

De nieuwe buienradar Herwijnen heeft een bereik van ca. 250 km.
Met de buienradar in Herwijnen en de buienradar in Den Helder dekt het KNMI geheel Nederland en een deel van de Noordzee af.

Buienradar verplaatst naar Herwijnen

Het KNMI had met de buienradar in De Bilt te veel hinder van hoogbouw bij Utrecht. Daarom werd op de lijn tussen Gorinchem en Zwolle naar een nieuwe locatie gezocht. Voor zo'n buienradar is in een straal van 20 kilometer een open gebied nodig. De keuze is gevallen op een oude radarpost in Herwijnen.

Tot juni 2012 heeft deze radarpost dienst gedaan als radar voor de controle van het luchtruim voor Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

In de zomer van 2016 is de radartoren verbouwd en doet nu dienst als buienradar (neerslagradar) voor het KNMI in de Bilt.
De huidige radar installatie in de Bilt raakte steeds verder ingebouwd, en daarom werd deze verplaatst naar Herwijnen.

Verbouwing radartoren Herwijnen

In mei 2014 zijn de waterputten die dienden voor de koeling van de radar ontmanteld en volgestort met klei.

In april 2016 is staalconstructiebedrijf De Kok Staalbouw begonnen met het verbouwen van de huidige radartoren naar een nieuwe neerslagradar voor het KNMI. Hiervoor werd eerst de oude radarinstallatie verwijderd. Daarna is de toren, van 21 meter hoog, aangepast aan de opstellingseisen van het KNMI voor het plaatsen van de nieuwe buienradar.

In juni 2016 werd de technische ruimte geplaatst op betonnen pilaar.

Op 28 juli 2016 werd de nieuwe radarinstallatie geplaatst op de radartoren in Herwijnen.

Deze werkzaamheden zijn in augustus 2016 voltooid.

Buienradar Herwijnen

De nieuwe Buienradar Herwijnen heeft een bereik van ca. 250 km.
Met deze buienradar en de buienradar in Den Helder dekt de  KNMI geheel Nederland en een deel van de Noordzee af.

In de toekomst zal er verder samengewerkt worden op dit gebied met de Belgische Meteoroligische diensten en de Deutscher Wetterdienst.

Door het plaatsen van de nieuwe buienradar beschikt men tevens over de nieuwste technieken die het uiteindelijke resultaat zullen verbeteren. 

 

 

×

TOP