Deze website gebruikt cookies
×

Veerboot

De pont Brakel - Herwijnen/Vuren verzorgt de verbinding over de rivier de Waal tussen Brakel en Vuren/Herwijnen. Deze veerdienst ligt in het midden van de brugverbindingen bij Zaltbommel (Martinus Nijhoffbrug) en Gorinchem (de Merwedebrug) en is het enige autoveer over de Waal.

De veerpont Brakel is geschikt voor : auto's, motoren, fietsen en personen.

Veerboot Brakel I

De veerboot Brakel I heeft ruim 50 jaar gevaren op de veerverbinding tussen Vuren/Herwijnen en Brakel.  In 2010 is de Brakel I uit de vaart genomen en vervangen door de nieuwe Brakel II

Veerboot Brakel II

De nieuwe veerboot Brakel II is in 2009 gebouwd op scheepswerf Grave in Grave. De nieuwe veerpont (42 x 12,3 meter, 135 ton)  beschikt over vier roerpropellers van 120 kW elk. De veerpont heeft een nieuw ontwikkeld dieselelektrisch voortstuwingssysteem van Siemens Marine Solutions. Het gaat om een Siship-EcoPropsysteem. Het is het eerste vaartuig in Nederland dat hiermee is uitgerust.

De Brakel II is breder dan de Brakel I. Er kunnen in één keer achttien auto's mee worden overgezet. Dagelijks maken rond 1000 automobilisten en 200 scholieren gebruik van het veer. De lege diepgang bedraagt 1,10 meter, de maximale geladen diepgang 1,50 meter.

 

Verkeersdrukte

Als er door onderhoud of ongevallen grote drukte is op de A2 of de A27 dan wordt ze pont Brakel vaak als uitwijkroute gebruikt. Hierbij kan de wachttijd enorm oplopen. De voertuigen staan dan vaak al bovenaan de dijk te wachten.

Laagwaterstoep

Bij 'normale' waterstanden vaart de veerverbinding tussen de laagwaterstoepen. Deze laaggelegen toegangswegen lopen bij hoog water onder.

Hoogwaterstoep

Ook bij hoogwater op de rivier geeft blijft de pont Brakel / Herwijnen zo lang mogelijk doorvaren volgens de reguliere dienstregeling. Pont Brakel-Herwijnen gebruikt de hoogwaterstoepen aan beide zijden van de rivier, dus zowel in Brakel als bij Herwijnen. Deze extra voorzieningen zorgen ervoor dat er ook bij hoge waterstanden op de rivier een uitstekende veerverbinding blijft bestaan.

Varen tussen de 2 hoogwaterstoepen zorgt voor een iets langere route om af te leggen met de veerboot, ook is de stroming anders. Het kan daardoor gebeuren dat de pont Brakel-Herwijnen af en toe een beetje uit de dienstregeling loopt.

×

TOP